Regels verplichte vrije dagen

Mogen organisaties hun medewerkers verplichten om vrije dagen op te nemen? En worden deze vrije dagen dan in mindering gebracht op het saldo van de medewerker? Hieronder de regels die gelden voor verplichte vrije dagen.

Hoeveel dagen mag ik opleggen?

In de eerste plaats moet in de arbeidsovereenkomst of in de CAO zijn opgenomen dat verplichte vrije dagen mogen worden toegewezen. Ook het aantal verplichte vrije dagen moet hierin zijn opgenomen, maar er is geen wettelijk maximum hiervoor. Het onderwijs is een mooi voorbeeld van een branche waar bijna alle vrije dagen worden opgelegd. Het gaat er dus om dat het in een arbeidscontract of CAO staat.

Opleggen en intrekken

Verplichte vrije dagen kun je eenzijdig opleggen en intrekken. Wanneer je aan bovenstaande uitgangspunten voldoet, ben je geheel vrij om dagen die eerder verplicht vrij waren, weer als werkdag in te stellen.

Je hoeft medewerkers niet direct aan het begin van het jaar te informeren over de verplichte vrije dagen, maar het is natuurlijk wel zo vriendelijk om dit zo snel mogelijk te communiceren, zodat je medewerkers hier rekening mee kunnen houden.

Invloed op het verlofsaldo van medewerkers

Het invoeren van een verplichte vrije dag betekent administratief dat je voor al je medewerkers het saldo moet crediteren. Wanneer je een geautomatiseerd systeem gebruikt, dan is dit in de praktijk eenvoudig te regelen. De VerlofApp biedt de mogelijkheid om eenvoudig voor al je medewerkers tegelijkertijd een (verplichte) vrije dag in te stellen. Je medewerkers worden via de handige app op de hoogte gebracht van de vrije dag.

De VerlofApp biedt vele voordelen op het gebied van online verlofregistratie. Benieuwd naar de voordelen voor jouw organisatie? Deze kun je vinden op onze features pagina.

Blijf op de hoogte! Meld je aan voor onze nieuwsbrief: